AT-vejledninger
AT-vejledninger er Arbejdstilsynets vejledninger om, hvordan reglerne i offshoresikkerhedslovgivningen skal fortolkes.
AT-vejledninger er ikke bindende for virksomhederne, arbejdsmiljøorganisationerne eller andre, men vejledninger bygger på regler (lov og bekendtgørelser), der er bindende.
Når en AT-vejledning gengiver bindende metodekrav m.v. fra lov eller bekendtgørelser, skal virksomhederne følge de pågældende metoder. Det vil altid fremgå tydeligt af en AT-vejledning, når der gengives bindende metodekrav m.v.
AT-vejledninger til offshoresikkerhedslovgivningen er følgende:
ALARP-princippet
Vejledningen handler om, hvad der forstås ved ALARP-princippet, og hvordan det skal anvendes i forbindelse med reduktion af sikkerheds- og sundhedsmæssige risici, samt hvordan det i sikkerheds- og sundhedsredegørelsen skal påvises, at risici er nedbragt efter ALARP-princippet.r.
Ansvarsfordeling og samarbejde
Vejledningen handler om de vigtigste regler om ansvar, pligter og samarbejde, for så vidt angår sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold, mellem rettighedshavere, operatører, ejere og entreprenører samt arbejdsgiveres, arbejdslederes og ansattes ansvar, pligter og samarbejde indenfor den enkelte virksomhed og endelig leverandørers ansvar og pligter.
Arbejdstidsregler
Vejledningen omhandler offshoresikkerhedslovens regler om arbejdstid, hvile- og friperioder samt bestemmelserne i bekendtgørelse nr. 1204 af 23. oktober 2015 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelsen af arbejdstiden i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. (arbejdstidsbekendtgørelsen), om krav til maksimal ugentlig arbejdstid, daglige hvileperioder, friperioder og natarbejde.
Bergeber
Vejledningen handler om de vigtigste principper i offshoresikkerhedsloven og uddyber definitionerne af de væsentligste begreber i offshoresikkerhedsloven og tilhørende bekendtgørelser, der er vigtige for forståelsen af disse.
Registrering og anmeldelse af ulykker
Vejledningen handler om reglerne om registrering og anmeldelse af ulykker mv. i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter samt om, hvordan anmeldelse skal finde sted.
Risikostyring
Vejledningen handler om krav til vurdering af sikkerheds- og sundhedsmæssige risici og risici for større miljøhændelser, og om hvordan de skal reduceres i henhold til ALARP-princippet, samlet betegnet risikostyring.
Samarbejde om sikkerhed og sundhed
Vejledningen beskriver formålet med reglerne og informerer om, hvordan samarbejdet om sikkerhed og sundhed skal ske, herunder hvornår samarbejdet på henholdsvis operatørens og ejerens anlæg skal organiseres i en sikkerhedsorganisation med sikkerhedsgrupper og sikkerhedsudvalg, disses størrelse og opgaver. Vejledningen informerer også om de pligter som henholdsvis operatør og ejer har i forhold til sikkerhedsorganisationen og om reglerne for at vælge og udpege sikkerhedsrepræsentanter og arbejdsledere til sikkerhedsorganisationen.
Sikkerheds- og sundhedsredegørelser
Vejledningen handler om de vigtigste regler om krav til, hvornår der skal foreligge en sikkerheds- og sundhedsredegørelse for anlæg, tilsluttet infrastruktur og rørledninger i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter, samt hvad sikkerheds- og sundhedsredegørelsen skal indeholde.
Tilladelser og forhåndstilsagn for mobile ikkeproduktionsanlæg
Vejledningen omhandler de krav, der stilles til en ansøgning om driftstilladelse, om ændringstilladelse og om forhåndstilsagn om tilladelse til at udføre offshore olie- og gasaktiviteter for et mobilt ikkeproduktionsanlæg, fx en borerig eller en indkvarteringsenhed. Endvidere omhandler vejledningen krav til anmeldelse af flytning af et mobilt ikkeproduktionsanlæg fra en position til en anden. Endelig omhandler vejledningen operatørens pligter i forbindelse med indgåelse af aftale med en ejer om brug af et mobilt ikkeproduktionsanlæg.
Verfikation af de sikkerheds- og miljøkritiske elementer på anlæg, tilsluttet infrastruktur og rørledninger
De vigtigste regler om uafhængig verifikation af sikkerheds- og miljøkritiske elementer på anlæg, tilsluttet infrastruktur og rørledninger, herunder valg af verifikator, udførelse af verifikationen og beskrivelse af verifikationsordningen ved anmeldelse af design og ansøgning om tilladelser
Verifikation i forbindelse med godkendelse af offshore brøndaktiviteter
Vejledningen beskriver reglerne for, hvornår der skal foretages en uafhængig verifikation i forbindelse med godkendelse af brøndaktiviteter, herunder i de forskellige faser af brøndaktiviteterne (design af brønd, væsentlige ændringer af design, boring og etablering af brønd, ændring af brønd, lukning/suspendering og permanent efterladelse).